loader
Általános tűzgyújtási tilalom

Általános tűzgyújtási tilalom

Június 20-tól átmeneti időszakra vonatkozó általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a földművelésügyi miniszter az erdőkben és fásításokban, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon. A tűzgyújtási tilalom ideje alatt tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken található kijelölt tűzrakó helyeken is.

Az elmúlt időszak kánikulai meleg időjárásának köszönhetően az ország jelentős részén – különösen az alföldi területeken – fokozott tűzveszély alakult ki. Az elszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar, a jelenlegi időjárási körülmények között, rövid idő alatt gyúlékony állapotba kerülhet, és az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válik.

A fokozott tűzveszélyre való tekintettel, a földművelésügyi miniszter általános tűzgyújtási tilalmat rendelet el az ország egész területére, 2017. június 20–ától átmeneti időre.

A tilalom az erdőkre és fásításokra, valamint azok határától számított kétszáz méteren belüli külterületi ingatlanokra vonatkozik.

A fenti időponttól kezdődően, a felsorolt területeken tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, a közút- és vasút menti fásításokban is. A tűz keletkezésének és a terjedésének fokozott veszélye ebben az időszakban minden növényzetben fennáll, így a tűzgyújtási tilalom idején sehol nem javasolt az égetés, tűzgyújtás.

Felhívjuk az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy az erdőtüzek megelőzése érdekében járjanak el körültekintően, égő cigarettát ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el.

Avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok

Az avar és kerti hulladék belterületi ingatlanon történő égetésére az országos tűzgyújtási tilalom nem vonatkozik, azt az önkormányzatok helyi rendeletekben szabályozhatják. A levegő védelméről szóló kormányrendelet alapján, belterületen növényi hulladékot általánosságban tilos égetni. Ez alól a tiltás alól abban az esetben van kivétel, ha az önkormányzat helyi rendeletben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit. Amennyiben nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak, abban az esetben nem szabad avart és kerti hulladékot égetni. 

Kerti grillsütő használata, szalonnasütés, bográcsozás

A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott, a tűzgyújtási tilalom idején sem. Az ilyen – nyílt lángú – berendezések, eszközök használata, a tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartását követeli meg.

Ezek röviden a következők:

–     nem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő tüzet, még ki nem hűlt parazsat, hamut;

–     gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz készenlétben tartására, pl. víz, homok;

–     a tevékenység befejezését követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy elaludt.

Aki a tűzgyújtási tilalomra vonatkozó rendelkezéseket megszegi, százezer forintig terjedő erdővédelmi bírsággal sújtható. Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes!

Az aktuális tűzgyújtási tilalmakról valamint az erdőtűz megelőzéssel kapcsolatos hasznos tudnivalókról a NÉBIH FIRELIFE Erdőtűz Megelőzési Programjának honlapján, az erdotuz.huweboldalon tájékozódhatnak.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok