loader
Robog a skanzenbusz

Robog a skanzenbusz

Idén ötvenéves a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. A Skanzen 50 programsorozathoz kapcsolódva a születésnap évében indul útjára a ROBOG A SKANZEN utazó kiállítás, amely újra végiglátogatja azokat a falvakat és településeket, ahonnan az elmúlt évtizedek alatt a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba kerültek a vidéki Magyarország tárgyi és építészeti emlékei. 

A Skanzen öt évre tervezett Robur-projektjének első állomásai a Felső-Tiszavidék falvai: Kispalád, Botpalád, Uszka, Sonkád, Milota, Vámosoroszi, Mánd és Nemesborzova. Nem véletlen az első úti célok kiválasztása, hiszen ez a tájegység nyitotta meg kapuit először a nagyközönség előtt a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A következő öt évben (2022-ig) végigjárja a busz az összes települést, ahonnan lakó-, szakrális- vagy közösségi épületek kerültek áttelepítéssel vagy másolatban a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba.

A múzeum digitális és szimbolikus formában szeretné visszaadni az adott közösségnek azt, amit kapott tőlük – előzetes felméréseket, rajzokat, kiviteli terveket, bontási dokumentációs fotókat, a házban hajdan lakók családjának történetét és fotográfiákat. Vannak települések, amelyekkel azóta is élő a múzeum kapcsolata, de vannak olyan helyek az országban, ahol elhalványultak a szálak. A Skanzen szeretné feléleszteni ezeket a kapcsolatokat, ami alapját képezné új gyűjtéseknek és kutatásoknak.

Van, akinek tradíció, van, akinek, modern textilipar, van akinek kellemes viselet, van, akinek ipartörténeti ritkaság. Ez mind a kékfestő. Ma Magyarországon már csak kevesen űzik az egykor oly divatos szakmát, épp ezért minden tisztelet az övék! … De ki gondolná, hogy ez a fantasztikus, kreatív kelme története a hajózással kezdődött Európában!

A robur, a kelet-német buszgyártás gyöngyszeme, amely a hatvanas években kezdte a magyar utakat koptatni, jó ismerőse lehet az idősebb korosztálynak. Az adott településről származó és visszavitt tárgyak kötetlen beszélgetést indíthatnak el múlt és jelen között. A digitális játékok a jövő generáció érdeklődését szeretnék felkelteni a Skanzen iránt. A buszban elhelyezett tabletek mindegyikén a Skanzen nyolc tájegységéhez köthető játékos feladatokat oldhatnak meg a fiatalok. A buszt minden helyszínen a Skanzen munkatársai kísérik, akik a generációk közti kapcsolatok erősítését segítő foglalkozást kínálnak az érdeklődőknek.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok