loader
Több mint 160 ezren látták idén az MNB Értéktár gyűjteményeit

Több mint 160 ezren látták idén az MNB Értéktár gyűjteményeit

Több mint 160 ezren látták ebben az évben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében megvásárolt, és az ország múzeumaiban elhelyezett festményeket, gyűjteményeket.

Egy hat városba tervezett vándorkiállítás első állomásaként a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban mutatták be Fejedelmi kincsek - Erdélyi tallérok címmel azt az időszaki tárlatot, amelynek egyik fő attrakciója az MNB Értéktár programja keretében megvásárolt erdélyi tallérgyűjtemény volt. 

Az Iparművészeti Múzeum Breuer újra itthon című, jelenleg is látogatható kiállításnak eddig csaknem 16 500 látogatója volt, itt mások mellett a magyar származású világhírű tervező Breuer Marcell gránit asztalát tekinthetik meg az érdeklődők.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán a többi között látható a program által megvásárolt Tiziano Vecellio Mária gyermekével című képe, Gulácsy Lajos Mulatt férfi című festménye, Vaszary János Kereszténység című alkotása, Orbán Dezső Fekvő akt és Abraham van Beijeren Csendélet gyümölcsökkel című munkája. Ezt a tárlatot eddig csaknem 100 ezren látták.

A debreceni Déri Múzeumban Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című monumentális festményére majdnem 40 ezren váltottak jegyet.

A Miskolci Galériában 2016. augusztus végéig időszaki tárlaton bemutatott Kövesi-gyűjtemény, az Artpool-gyűjtemény, Bachman Gábor építészeti gyűjteménye, a Moholy-Nagy László-festmény- és dokumentumgyűjtemény, a Szentendrei Skanzen erdélyi tájegység-gyűjteménye, a bécsi ezüst klasszicista kínálótál, a Bedő Rudolf hagyaték egyes tételei, a Kossuth-dagerrotípia, a Kiss Ferenc-gyűjtemény, - benne Barabás Miklós Petőfi Sándort ábrázoló portréjával - Csernus Tibor hat festménye, a Rakovszky-iratgyűjtemény, Benczúr Gyula XVI. Lajos és családja elfogatása című festménye, a befogadó múzeumokban feldolgozás, restaurálás alatt állnak annak érdekében, hogy minél előbb a közönség számára látogathatók legyenek.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok