loader
Új kiállítás a Skanzen Galériában

Új kiállítás a Skanzen Galériában

Az első világháború mindennapjait, a harcmezőkön és a hátországban élő erdélyi emberek életét idézi meg Pozsony Ferenc tüzér tábori levelei alapján a Szentendrei Skanzen kedden nyíló legújabb időszaki kiállítása.

Az Üzenet a frontról című tárlat 280 levelet és képeslapot vonultat fel - mondta el a kiállításról Bereczki Ibolya, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese, a kiállítás egyik kurátora. 

A szakember felidézte: a tárlat annak a Debreceni Egyetemmel közös kutatási programnak a része, amely az év elején kezdődött és az első világháború paraszti életre kifejtett hatását, a lakosság életében betöltött szerepét, történéseit vizsgálja. 

Az erdélyi Zabolán született Pozsony Ferenc (1893-1978) 1914-es behívásától 1918 nyaráig küldte leveleit szüleinek, testvérének, ezekből a tábori lapokból kibontakozik, hogyan látta és élte át egy tüzér Galíciában, a keleti fronton harcolva a háború eseményeit, mindennapjait. Írt saját magáról, az egészségéről, az utazásaikról, de tudósított arról is, hogy milyen az étkezésük, mire van szüksége, milyen a vidék, ahol keresztülhaladnak, hogyan telik a pihenő vagy hogy milyen az időjárás. A harcok eseményiről időnként jelnyelven írt, mert nem lehetett információkat közölni - tette hozzá Bereczki Ibolya. De megjelennek az otthoni események, a hátország történései is - folytatta a kurátor. 

Sok levél foglalkozik a gazdálkodással, hiszen egy székely középgazdáról van szó és a lapokból az is kitűnik, hogyan próbál segíteni az édesanyjának és testvérének a távolból. 

A levélgyűjtemény kuriózumnak tekinthető a megmaradt levelek száma és az egyidejűség miatt - emelte ki a szakember, aki arra is rámutatott, hogy a tárlat izgalmas kísérlet arra, miképp lehet "megszólaltatni" egy ilyen forrástípust múzeumi kiállítás formájában. 

A dokumentumok felnagyítva láthatók, amelyeket levélidézetek és korabeli sajtódokumentumok egészítenek ki, így például a Pesti Hírlapból, amelyet a katonák is olvashattak a fronton. A tárlatban szereplő tárgyakat és eredeti dokumentumokat a főszereplő családjától, valamint a zabolai Pro Museum Egyesülettől kapta kölcsön a skanzen. 

A főigazgató-helyettes beszámolt arról is, hogy a hagyatékot digitalizálták, a leveleket lejegyezték és hamarosan megjelenik a teljes levélanyag a skanzen kiadásában. 

Az Üzenet a frontról című kiállítás társkurátora a tábori levelek szerzőjének unokája, Pozsony Ferenc professzor, a tárlat november 13-ig tekinthető meg a Skanzen Galériában.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok